Fint stipendium till Stina

Skådespelerskan Stina von Sydow tilldelas Norrköpings kommuns kulturstipendium till Moa Martinsons minne 2015. Stipendiesumman är 135 283 kronor.

Motivering

Stina von Sydow har gjort sig känd för sitt känsliga och hudnära spel och sina djupa konstnärliga ambitioner. Bland hennes främsta rolltolkningar bör nämnas Elisabeth i Lars Noréns Hämndaria från 2003, med lysande recensioner i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

Hon har en stor bredd i sin repertoar och har tillhört Östgötateaterns fasta ensemble sedan 1997. Under åren har hon även varit engagerad i bland annat skolteater, Ung scen/öst samt ett antal långfilmer.

Stina von Sydow har under 2015 visat vilken roll kulturen kan spela för ett öppet och tolerant samhälle. Hon har genom sitt initiativ till en stödgala för människor på flykt, skapat ett ökat engagemang för alla människors lika värde.

Kultur- och fritidsnämnden i Norrköping har förhoppningen att stipendiet kan möjliggöra ett ökat engagemang i dessa frågor, med kultur och skådespel som redskap.

 Bakgrund

Norrköpings kommun, kultur- och fritidsnämnden, delar årligen ut ett arbetsstipendium inom kulturområdet. Stipendiebeloppet motsvarar en krona per kommuninvånare per 31 december året före. Målgruppen är konstnärer, verksamma inom alla konstarter, och syftet är att ge utrymme för ett koncentrerat konstnärligt arbete under en sammanhängande period.

Stipendiet delas ut i samband med kommunfullmäktiges sammanträde måndagen den 14 december.

(Publicerad 2015-11-26)

Stina von Sydow

Gå till hemsidan